Prima life | Long- en hartklachten

COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) is een verzamelnaam voor verschillende chronische aandoeningen aan de longen zoals longemfyseem en chronische bronchitis. Bij COPD kunnen je longen niet meer voor 100% werken, doordat ze constant ontstoken zijn (chronische bronchitis) of omdat er longblaasjes verloren gaan (longemfyseem). Je krijgt hierdoor minder zuurstof binnen, wat zorgt voor een benauwd gevoel, zelfs als je je bijna niet inspant. Hierdoor heb je dan ook vaak adem tekort.
In 80% van de gevallen wordt COPD veroorzaakt door roken, maar het kan ook veroorzaakt worden doordat je langdurig werkt of gewerkt hebt in een ruimte waar veel (giftige) stofdeeltjes voorkomen of door een (erfelijke) ziekte. De meest voorkomende symptomen van COPD zijn: benauwdheid, hoesten, kortademig en weinig energie.

Hartfalen staat ook wel bekend als hartinsuffici├źntie of hartzwakte en betekent dat de pompfunctie van het hart niet optimaal is. Hierdoor pompt het hart onvoldoende bloed door het lichaam, waardoor organen minder zuurstof en voedingsstoffen krijgen. De oorzaak van hartfalen kan o.a. zijn: een hartinfarct, een hoge bloeddruk, aangeboren hartafwijking, hartritmestoornissen, hartkramp of boezemfibrilleren.
Symptomen van hartfalen kunnen zijn: vermoeidheid, moeilijker concentreren, kortademigheid en prikkelhoest, koude handen en voeten, minder trek in eten en slecht slapen.

Zowel bij COPD als hartklachten kunnen onze fysiotherapeuten u individueel of in een groep begeleiden / behandelen.

 

Uitgelicht in specialisaties: 

Kinderfysiotherapie

De kinderfysiotherapeut is specialist in het behandelen van baby's tot tieners waarbij er sprake is van klachten aan het houdings,- en bewegingsapparaat

Fysiotherapie op het werk? Het werkt!

Wilt u weten wat fysiotherapie kan doen voor uw bedrijf

Therapie voor je handen

Wil je weten wat fysiotherapie voor je handen kan betekenen ?