Fysiotherapie bij chronische aandoeningen

CLAUDICATIO INTERMITTENS


Door vernauwing van vaten wordt de bloedsomloop bemoeilijkt. Als een grote lichaamsslagader nauwer wordt, of een of meer slagaderen in de benen, krijgen de benen onvoldoende zuurstof aangeleverd. Daardoor kunnen afvalstoffen in de benen moeilijk worden afgevoerd. Het gevolg is dat lopen moeilijk en pijnlijk wordt. Hoe meer je loopt, hoe meer kramp je krijgt in je bil, bovenbeen, kuit of voet. Zodra je even stilstaat, verdwijnt de pijn. Daarom noemt men dit probleem ook wel ‘etalagebenen’: als je even stilstaat voor een etalage, verdwijnen de klachten.

Onze fysiotherapeuten zijn aangesloten bij het ClaudicatioNet en staan garant voor de beste zorg.

LONG- EN HARTKLACHTEN

COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) is een verzamelnaam voor verschillende chronische aandoeningen aan de longen zoals longemfyseem en chronische bronchitis. Bij COPD kunnen je longen niet meer voor 100% werken, doordat ze constant ontstoken zijn (chronische bronchitis) of omdat er longblaasjes verloren gaan (longemfyseem). Je krijgt hierdoor minder zuurstof binnen, wat zorgt voor een benauwd gevoel, zelfs als je je bijna niet inspant. Hierdoor heb je dan ook vaak adem tekort.
In 80% van de gevallen wordt COPD veroorzaakt door roken, maar het kan ook veroorzaakt worden doordat je langdurig werkt of gewerkt hebt in een ruimte waar veel (giftige) stofdeeltjes voorkomen of door een (erfelijke) ziekte. De meest voorkomende symptomen van COPD zijn: benauwdheid, hoesten, kortademig en weinig energie.

Hartfalen staat ook wel bekend als hartinsufficiëntie of hartzwakte en betekent dat de pompfunctie van het hart niet optimaal is. Hierdoor pompt het hart onvoldoende bloed door het lichaam, waardoor organen minder zuurstof en voedingsstoffen krijgen. De oorzaak van hartfalen kan o.a. zijn: een hartinfarct, een hoge bloeddruk, aangeboren hartafwijking, hartritmestoornissen, hartkramp of boezemfibrilleren.
Symptomen van hartfalen kunnen zijn: vermoeidheid, moeilijker concentreren, kortademigheid en prikkelhoest, koude handen en voeten, minder trek in eten en slecht slapen.

Zowel bij COPD als hartklachten kunnen onze fysiotherapeuten u individueel of in een groep begeleiden / behandelen.

PALLIATIEVE FASE

Er zijn verschillende ziektes en/of aandoeningen die kunnen leiden tot een palliatieve fase. Hoewel genezing helaas niet meer mogelijk is in deze fase van het leven, kan de ziekte wel onder controle gebracht en gehouden worden en worden symptomen zo goed mogelijk bestreden. Dit met als doel het verlengen van het leven met een zo goed mogelijke kwaliteit. De palliatieve fase kan weken, maanden of zelfs jaren duren. Palliatief betekend: verzachtend.

Er komt veel op je af, zowel mentaal als lichamelijk. Soms gaat dit gepaard met een groot aantal lichamelijke ongemakken en beperkte bewegingsmogelijkheden. Fysiotherapie in de palliatieve fase is erop gericht om zo goed mogelijk te blijven bewegen en wordt gekenmerkt door het behoud van kwaliteit van leven. De behandelingen en oefeningen zijn erop gericht om symptomen van uw ziekte te bestrijden en lichaamsfuncties zoveel mogelijk in stand te houden. Het fysiotherapeutisch doel is veelal gericht op comfort.

De behandelingen van de fysiotherapeut kunnen ervoor zorgen dat je beter ontspant, meer energie hebt, minder pijn ervaart. Maar ook bijvoorbeeld makkelijker kunt ademhalen, liggen of zitten. We stellen een behandelplan op dat afgestemd wordt met een behandelend arts of andere hulpverleners.

Verder werken we samen aan je kwaliteit van leven door het stabiliseren of verbeteren van fysieke fitheid, mobiliteit, functie en zelfstandigheid.

We richten ons op het verlichten van pijn, angst, spanning en vermoeidheid. Ook het preventief handelen om de zelfredzaamheid zo lang mogelijk te behouden komt aan bod.

De fysiotherapeut heeft ook een signalerende functie en zou andere zorgprofessionals kunnen inschakelen, indien nodig en gewenst.

Er is aandacht en advies voor professionals én mantelzorgers (advies over tiltechniek, houding en massage)

Ook kan de fysiotherapeut advies geven over;

  • Slaapproblemen
  • Misselijkheid
  • Hoesten
  • Benauwdheid

Behandeling kan zowel plaatsvinden bij ons op de praktijk, of indien medisch noodzakelijk bij je thuis.

PARKINSON

De ziekte van Parkinson is een hersenziekte, waarbij bepaalde zenuwcellen in je hersenen langzaam afsterven. De cellen die afsterven zijn verantwoordelijk voor het produceren van dopamine. Dopamine is een zogenaamde neurotransmitter, een stof die nodig is om zenuwimpulsen van de ene naar de andere zenuw over te brengen. Dopamine zorgt ervoor dat je spierbewegingen goed kunt uitvoeren en beïnvloeden. Door een tekort aan dopamine ontstaan bewegingsproblemen, zoals: langzaam en weinig bewegen, trillen (tremor), voorovergebogen lopen en stijve spieren.

Binnen Prima Life zijn fysiotherapeuten gespecialiseerd in de behandeling van de ziekte van Parkinson en zijn wij aangesloten bij het ParkinsonNet.

REUMA, ARTROSE, OSTEOPOROSE

Reumatoïde artritis (RA) is een auto-immuunziekte. Het afweersysteem, ook wel het immuunsysteem, keert zich tegen het eigen lichaam. RA kan sluipend beginnen of plotseling ontstaan. Het is een chronische aandoening. De ziekte gaat in principe niet over. Soms is de ziekte actief en hebt u veel klachten, soms is er een rustige periode. RA komt op alle leeftijden voor, vaker bij vrouwen dan bij mannen
Artrose is een aandoening van één of meerdere gewrichten. Een gewricht bestaat uit twee botuiteinden, die zijn bekleed met kraakbeen. Het kraakbeen vangt de schokken op en zorgt dat de botuiteinden soepel kunnen bewegen. Bij artrose neemt het gewrichtskraakbeen in kwaliteit af en wordt dunner.
Osteoporose betekent letterlijk: poreus bot. Osteoporose is in feite het proces van achteruitgang van de kwaliteit van uw botstructuur door te snelle botontkalking. Het ontstaat door een te snelle afbraak of een vertraagde opbouw van bot. Bij de meeste mensen wordt osteoporose pas ontdekt als ze een bot breken.

COPD

Heb jij COPD? En krijg jij bij inspanning last van benauwdheid en hoestbuien, dan is het begrijpelijk dat je liever geen lichamelijke activiteiten onderneemt. Maar het is voor jou juist belangrijk dat je conditie verbetert en op peil blijft. Als je minder beweegt, krijg je uiteindelijk meer klachten, waardoor je vervolgens nog minder gaat bewegen en gaat je kwaliteit van leven achteruit.
Fysiotherapie Prima Life heeft een beweegprogramma speciaal voor mensen met COPD. Je begint met een individuele begeleiding en uiteindelijk ga je binnen een groep verder trainen. Tijdens deze training zal aandacht besteed worden aan het verbeteren van de conditie en de kracht, verbeteren van de ademhalingstechnieken en het ophoesten van slijm en het verbeteren van de kennis over COPD.

Om optimale begeleiding te geven werken wij nauw samen met o.a. de huisarts en de huisarts verpleegkundige gespecialiseerd in COPD.

DIABETES

Heb jij diabetes? Dan is het gebleken dat bewegen een positieve invloed hierop heeft. Binnen Prima Life hebben wij een beweegprogramma speciaal voor mensen met diabetes. Je traint met een groep, maar hierbinnen zal je persoonlijk worden begeleidt en zal het programma op maat worden gemaakt afhankelijk van conditie en algemene gezondheid.
Door regelmatig te bewegen verbetert je conditie, heb je minder schadelijke cholesterol in je bloed en verbetert de werking van het hart.

Om optimale begeleiding te geven werken wij nauw samen met o.a. de huisarts, diabetesverpleegkundige en de diëtist.

HARTFALEN

Mensen met hartfalen zijn beperkt in de lichamelijke en dagelijkse activiteiten. Mensen hebben minder energie om dingen te ondernemen, wanneer de ziekte ernstiger wordt. Bij voornamelijk de sociale activiteiten en lichamelijke activiteiten treden de meeste problemen op. Mensen met hartfalen komen in een soort vicieuze cirkel terecht doordat men bang is om te bewegen en pijn te voelen. Beweging zorgt voor het doorbreken van een vicieuze cirkel door het verbeteren van de fitheid en de spierkracht en het veranderen van de pijn drempel. Hierdoor krijgt men meer vertrouwen en kan men een actievere leefstijl aannemen.

De training wordt in groepsverband gevolgd. Aangezien hartfalen vele niveau’s heeft, wordt per deelnemer gekeken wat het niveau is, zodat de training hier zo goed mogelijk op aangepast kan worden. Uit onderzoek blijkt dat mensen met hartfalen baat hebben bij duur-trainingen en krachttrainingen, dus daar ligt ook de nadruk op tijdens de training.