Geriatriefysiotherapie
Wat is geriatriefysiotherapie?
Geriatriefysiotherapie richt zich op verbetering en behoud van gezondheid, zelfredzaamheid, participatie en kwaliteit van leven van kwetsbare ouderen. Of van ouderen die risico lopen om kwetsbaar te worden. De focus van deze therapie ligt op het bewegend functioneren. Ook is de geriatrische fysiotherapeut gespecialiseerd in zorg voor cliënten met chronische of complexe aandoeningen of als zij herstellen na grote operaties.
Welke klachten behandelt geriatriefysiotherapie?
- Artrose
- Balansproblemen
- Fysiotherapie voor mensen met dementie
- Herstellen van een zware operatie
- Herstel na een beroerte (CVA)
- Multiple Sclerose (MS)
- Neurologische klachten
- Osteoporose (botontkalking)
- Palliatieve zorg in de laatste levensfase
- Verminderde conditie wegens inactiviteit
- Val angst
- Ziekte van Parkinson (aangesloten bij Parkinson Netwerk)
Wie verzorgen geriatriefysiotherapie?
Je komt onder behandeling bij een van onze geriatrische fysiotherapeuten. Na een studie fysiotherapie volgden zij ook een driejarige masteropleiding tot geriatriefysiotherapeut. Hierdoor zijn zij specialisten in het onderzoeken en behandelen van klachten bij ouderen. Geriatriefysiotherapeuten beseffen dat voor kwetsbare ouderen welzijn en participatie de belangrijkste zaken in het leven zijn. Ze werken hieraan via het beweeggedrag en een stimuleren een gezonde leefstijl. Hierbij is er veel aandacht voor het zelfmanagement jou als cliënt. De geriatriefysiotherapeut begeleidt je bij het herwinnen en het behouden van bewegingsmogelijkheden, maar biedt ook begeleiding bij de achteruitgang hiervan.
Hoe gaat geriatriefysiotherapie in z’n werk?
We beginnen met een intake om je klachten te achterhalen. Ook brengen we in kaart hoe het zorgnetwerk rondom jou eruitziet en welke mantelzorgers of andere familieleden hierbij betrokken zijn. We nemen vaak een aantal testen af, welke passen bij de klacht die jij ervaart. Denk aan testen op het gebied van conditie, kracht en balans. Hierdoor krijgen we een goed beeld van jouw lichaam en kunnen we hier gerichte therapie voor geven. Hier stellen we een behandelplan voor op. Na een tijdje nemen we de testen opnieuw af en bekijken we samen de resultaten.
Ouderen met meervoudige complexe problematiek hebben vaak te maken met tal van instellingen en zorgverleners. De behandeling is vaak multidisciplinair. Dit wil zeggen dat er meerdere hulpverleners met specialisaties betrokken zijn. Denk aan een ergotherapeut, orthopedisch instrumentmaker, wijkzorg enz. De geriatriefysiotherapeut is in dit zorgveld één van de schakels in de keten en zorgt voor een goede afstemming met andere zorgverleners. Ook heeft de geriatrische fysiotherapeut een signalerende functie en kan hij of zijn een rol spelen in het benaderen van andere zorgverleners.
Wordt geriatriefysiotherapie vergoed?
Geriatriefysiotherapie valt onder de dekking van de verzekering voor fysiotherapie. Of dit wordt vergoed vanuit de basisverzekering of aanvullende verzekering hangt af van welke klachten je hebt en welke behandelingen er nodig zijn. Ons advies is daarom om de vergoeding te bekijken in de polisvoorwaarden of na te vragen bij jouw zorgverzekeraar.
Is een doorverwijzing van een huisarts nodig?
Voor de meeste indicaties kun je gewoon bij ons langskomen zonder verwijzing. Kom je op advies van een behandelaar en of specialist vanuit het ziekenhuis of een specialistisch centrum? Dan is een verwijzing vaak wel noodzakelijk. Deze kan je zelf aanvragen bij de desbetreffende behandelaar of instelling waar je onder behandeling bent.
Ontmoet de geriatriefysiotherapeuten van Prima Life!