Manuele therapie
Wat is manuele therapie?
Vanwege een te hoge spierspanning, door een verkeerde houding of na een ongecontroleerde beweging kan er een bewegingsbeperking in je nek, schouders, rug, armen of benen ontstaan. Bij manuele therapie richten we ons op het onderzoeken en behandelen van de gewrichten in deze lichaamsdelen. We kijken naar de manier waarop jij beweegt, zorgen dat je wervelkolom en gewrichten (weer) soepel werken.

Welke klachten behandelt manuele therapie?
- Hoofdpijn
- Nekpijn (ook als deze uitstraalt in de arm)
- Klachten hoog in de rug
- Pijn aan de ribben of de borst
- Klachten aan de heupen
- Klachten laag in de rug (ook als deze uitstraalt naar het been)
- Duizeligheid bij nekbewegingen
- Schouderklachten (ook in combinatie met nekklachten)
- Frozen shoulder
Wie verzorgen manuele therapie?
Je komt onder behandeling bij een van onze manuele therapeuten. Na een studie fysiotherapie volgden zij ook nog eens een driejarige vervolgopleiding tot manueel therapeut. Hierdoor zijn zij specialisten in het onderzoeken en behandelen van klachten aan de wervelkolom en gewrichten in armen en benen. Om deze te verhelpen of verminderen zetten zij specifieke mobiliserende en manipulerende technieken in.
Hoe gaat manuele therapie in z’n werk?
We beginnen met een intake om je (pijn)klachten te achterhalen. Vervolgens sporen we de blokkades die deze veroorzaken op. Door zogeheten ‘mobilisaties’ en ‘manipulaties’ van de wervelkolom en gewrichten, heffen we de blokkades op. Om deze reden wordt manuele therapie in de volksmond ook wel ‘kraken’ genoemd. De effecten van manuele therapie zijn snel merkbaar. Omdat we je oefeningen meegeven, maken we deze resultaten blijvend.
Wordt manuele therapie vergoed?
Manuele therapie valt onder de dekking van de verzekering voor fysiotherapie. Een aantal verzekeraars hanteert een maximumaantal vergoedingen per kalenderjaar. Of manuele therapie wordt vergoed vanuit de basisverzekering of aanvullende verzekering hangt af van welke klachten je hebt en welke behandelingen er nodig zijn. Ons advies is daarom om de vergoeding te bekijken in de polisvoorwaarden of na te vragen bij jouw zorgverzekeraar.
Is een doorverwijzing van de huisarts nodig?
Iedereen verdient het om soepel te kunnen bewegen. Daarom is manuele therapie mogelijk zonder doorverwijzing van de huisarts. Als jij een van de beschreven klachten ervaart, kun je een afspraak maken in onze praktijk en word je uitgenodigd voor een intake. Als blijkt dat manuele therapie jouw klachten kan verhelpen, beginnen we direct met de behandeling om jou weer soepel te laten bewegen.
Ontmoet manuele therapeuten van Prima Life!