Wat is shockwave therapie? 

Shockwave therapie is een behandelmethode binnen de fysiotherapie waarbij er met een behandelkop “shockwaves”, ofwel mechanische drukgolven, op de te behandelen lichaamszone worden gericht. In de afgelopen jaren is er steeds meer wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de werking van shockwave therapie bij verschillende klachten binnen het houding- en bewegingsapparaat. 

Wanneer kunt u baat hebben bij shockwave therapie? 

Shockwave leent zich bij uitstek voor aandoeningen zoals peesklachten of verkalkingen. Ook bij chronische blessures van bijvoorbeeld de achillespees kan shockwave uitkomst bieden.
Enkele toepassingen van shockwave therapie zijn onderstaande klachten: 

  • Hielspoor / fasciitis plantaris 
  • Achillespeesblessure 
  • Kniepeesblessure 
  • Schouderklachten / verkalkingen in de schouderpezen 
  • Tenniselleboogklachten 
  • Golferselleboogklachten 
  • Shin splints / Mediaal Tibiaal Stress Syndroom / Scheenbeenvliesontsteking 

 

Hoe werkt shockwave therapie? 

Het apparaat zal mechanische trillingen het weefsel in sturen en u zult een tikkend geluid horen en voelen. Shockwave is een therapievorm die afhankelijk van de dosering wat gevoelig tot pijnlijk kan zijn. De behandeling met shockwave kan soms als pijnlijk worden ervaren, dit is bij iedereen anders. Ook de plaats van behandelen speelt hier bij een rol. Omdat het apparaat herstel wil stimuleren moet er wel een bepaald niveau van prikkeling gehaald worden. Het samenspel van instellingen maakt de behandeling effectief, maar ook dragelijk. De zwaarte van de shockwave wordt altijd in overleg met u besproken. Shockwave is onderdeel van een fysiotherapeutische behandeling en wordt gecombineerd met gerichte oefeningen. Shockwave therapie kan namelijk de kwaliteit van het weefsel in positieve zin beïnvloeden, maar de functie van het weefsel moet worden geoptimaliseerd middels oefentherapie.  

Versnellen genezingsproces 

Shockwave versnelt het genezingsproces door de zelfhelende eigenschappen van het lichaam te activeren, ze stimuleren het metabolisme en verbeteren de bloedcirculatie. Een andere verklaring voor het positieve effect is het minder gevoelig worden van de zenuw die de pijn geleidt. Dit fenomeen wordt ook wel “desensibilisatie” genoemd. 

Wat zijn de kosten? 

Shockwave therapie wordt in onze praktijk gedeclareerd als behandeling fysiotherapie. Er worden dus geen extra kosten berekend als u aanvullend verzekerd bent voor fysiotherapie. 

Bij wie kunt u terecht? 

Binnen Prima kunt u voor Shockwave Therapie terecht bij Jeroen Klein. Eerst zal er een intakegesprek en uitgebreid onderzoek worden verricht om te bepalen of shockwave therapie kan helpen binnen uw klacht. Naar aanleiding van de uitslag van deze intake en het onderzoek kan worden gestart met de behandeling. Na ongeveer drie behandelingen kan het eerste effect gemerkt worden, waarna de behandeling kan worden uitgebreid naar maximaal zes tot acht behandelingen shockwave therapie, om het optimale effect te bewerkstelligen.