Echografie bij Prima life

Echografie binnen de Fysiotherapie

Veel mensen denken bij echografie aan een onderzoek in het ziekenhuis of tijdens een zwangerschap bij de verloskundige. Maar ook binnen de fysiotherapie wordt echografie steeds vaker toegepast om een beter beeld te krijgen van bijvoorbeeld de pezen in de schouder en de knie als aanvullend middel van het fysiotherapeutisch onderzoek. Ook kan met echografie bij verdenking op een spierscheur bekeken worden hoe groot het mogelijke letsel is en beter worden ingeschat hoeveel tijd het herstel van deze spierscheur in beslag zal nemen. 

Zo werkt echografie 

Tijdens een echografisch onderzoek worden geluidsgolven met behulp van een gel het lichaam ingestuurd. De verschillende weefsels weerkaatsen de geluidsgolven en deze worden weer opgevangen door een computer. Deze computer zet het teruggekaatste geluid om in afbeeldingen en filmpjes. Als fysiotherapeut van Prima Life beoordelen we de beelden direct, zodat snel bekend is wat er aan de hand is. De beelden worden bewaard, zodat deze later vergeleken kunnen worden met de nieuwe beelden van een eventueel vervolgonderzoek.

Echografie duurt ongeveer een half uur en wordt vergoed door de zorgverzekeraar via de aanvullende verzekering voor fysiotherapie. 

Klachten waarbij echografie gebruikt kan worden 

  • Ontstekingen, scheuren of verkalking(en) in verschillende pezen in bijvoorbeeld de schouder, achillespees of de knie 
  • Spierletsels (zoals de hamstrings of kuitspieren) 
  • Slijmbeursontstekingen  
  • Problematiek van gewrichtsbanden 

De voordelen van echografie 

Er zijn verschillende voordelen van echografie op te noemen: 

  • Het is snel, in overleg op locatie uit te voeren en geheel pijnloos 
  • Het is ongevaarlijk en kan zo vaak als nodig worden herhaald 
  • Het helpt om een specifieker beeld te vormen van de klachten, waardoor een persoonlijk behandelplan kan worden gemaakt 
  • Het herstel van verschillende klachten kan nauwkeurig worden gevolgd, waardoor het behandelplan kan worden bijgesteld 

Haal het beste uit jezelf!

echografie Prima Life